Środki biologiczne do zakiszania KOFASIL® LIFE M

Preparat do zakiszania całych roślin kukurydzy

KOFASIL® LIFE M jest biologicznym preparatem przeznaczonym do zakiszania całych roślin kukurydzy. Stabilizuje kiszonkę z kukurydzy i zapobiega procesom wtórnej fermentacji.

Środki biologiczne do zakiszania KOFASIL® LIFE M

KOFASIL® LIFE M składa się z heterofermentatywnych bakterii kwasu mlekowego Lactobacillus buchneri DSM 13573. Działanie tych bakterii polega nie tylko na produkcji kwasu mlekowego, ale także na produkcji odpowiedniej ilości kwasu octowego, który ma bardzo istotną rolę w zabezpieczeniu stabilności tlenowej kiszonki już po otwarciu silosu oraz zapobiega namnażaniu się drożdży i pleśni produkujących mykotoksyny.

 

Skontaktuj się z nami

Problem wtórnej fermentacji występuje najczęściej właśnie w dobrze przefermentowanej kiszonce z kukurydzy, przy zakiszaniu roślin przejrzałych, przy nieprawidłowym ubiciu roślin w silosie lub też przy zbyt małym posuwie przy wybieraniu kiszonki. Takie sytuacje mogą doprowadzić do rozwoju w kiszonce różnych niepożądanych mikroorganizmów i mykotoksyn, co w konsekwencji oznacza wtórne nagrzewanie się kiszonki.

Dlatego właśnie polecamy preparat KOFASIL® LIFE M szczególnie przy zakiszaniu kiszonek z kukurydzy. Gwarantuje on właściwe ukierunkowanie procesu fermentacji i zapobiega powstawaniu strat w kiszonce.

 

Środek kiszący KOFASIL® LIFE M może być również zastosowany do zabezpieczania kiszonek wykorzystywanych jako substraty dla biogazowni.

 

Produkt dostępny jest w następujących opakowaniach:

  • 250 g (kanister 5 l) na ok. 100 ton kiszonki,
  • 250 g (opakowanie aluminiowe) na ok. 100 ton kiszonki.

Skontaktuj się z nami

Budowa wizerunku w sieci: widoczni
Widoczni

Strona może wykorzysywać pliki cookies w celach statystycznych, analitycznych i marketingowych.
Przeczytaj więcej o ochronie Twoich danych. Więcej